SENSE. PURE. NATURE.

SAVJETI ZA PRIRODNU, ČISTU I MIRISNU KUHINJU

ONO SI ŠTO JEDEŠ, ALI I ONO GDJE KUHAŠ

Koliko ste puta čuli izreku ''ono si što jedeš''? Ako ćemo doslovno – hranjive tvari iz namirnica koje jedemo postaju dio nas. Jednim dijelom zaista jesmo ono što jedemo, ono što unosimo u sebe. No što je s kuhinjom – mjestom gdje kuhamo ono što ćemo u sebe unijeti? Ako smo ono što jedemo, nije li važno najprije razmisliti o tome u kakvim uvjetima tu hranu pripremamo? Razmisliti o načinu na koji je održavamo i čistimo. Jesmo li ju ''utopili'' u raznim štetnim sredstvima za čišćenje? Želimo li da naša hrana s njima potencijalno dolazi u dodir? Osim što smo ono što jedemo, jesmo li i ono gdje kuhamo?

KUHINJA KAO DNEVNI BORAVAK

Mnogi od nas provode puno vremena u kuhinji. Neki od nas iz puke potrebe – nešto ipak moramo pripremiti i pojesti. Neki iz ljubavi prema kuhanju – moramo nešto pojesti, ali ćemo i uživati u pripremi hrane, a pogotovo u jedenju onoga što smo s veseljem i iščekivanjem odlučili danas kuhati. Koji god slučaj bio, a mogu biti oba, kuhinja nam je svojevrsni dnevni boravak. Nekim je i u dnevnom boravku, doduše. Zaslužuje biti zdrava kao i naša hrana.

Kako bismo svoj drugi dnevni boravak održali što čišćim i sigurnijim za sebe i naše ukućane, donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata s kojima možete na prirodan način i bez štetnih kemikalija pripremiti svoju kuhinjsku radnu postaju za daljnje avanture.

UKLONITE MASNOĆU SA KUHINJSKIH POVRŠINA

Kuhinje su nam često najmasniji dijelovi kućanstva i najzahtjevniji za održavanje. Kako biste učinkovito uklonili masne naslage sa štednjaka ili drugih površina, isprobajte ovaj jednostavni recept.

Trebat će vam sljedeće:

Pomiješajte ocat, vodu i eterična ulja u staklenoj bočici, dobro protresite te raspršite po štednjaku i drugim dijelovima kuhinje na kojima se nakupila masnoća. Ostavite mješavinu da djeluje do 30 minuta kako bi što bolje rastvorila masnoću, a zatim ju uklonite i po potrebi ponovite postupak. U slučaju vrlo tvrdoglavih naslaga, u smjesu možete dodati 3 do 4 žlice biorazgradivog sredstva za pranje posuđe kako biste pojačali učinak.

Alkoholni ocat će vrlo lako rastvoriti masnoću i naslage. Eterično ulje limuna će u tome pomoći, dok usput unosi svoja dezinfekcijska svojstva. Eterično ulje čajevca širokog je antimikrobnog djelovanja, a također će se uspješno izboriti s plijesni. Eterično ulje prave lavande kuhinji će dati umirujuću atmosferu i učiniti ju svojevrsnim mjestom relaksacije. U mješavinu slobodno dodajte i nekoliko kapi eteričnog ulja čiji miris volite i tako personalizirajte aromu svoje kuhinje.

DEZINFICIRAJTE DASKE ZA REZANJE

Daske za rezanje mogu biti izvor mnogih opasnih bakterija ako nisu temeljito oprane. Poželjno je imati barem dvije daske kako bi se spriječio prijenos bakterija s jedne vrste namirnica na drugu. Ako možete, birajte daske od drveta ili neporoznog stakla. Kakve god vaše daske bile, možete ih čistiti ovom prirodnom mješavinom:

Trebat će vam sljedeće:

Smjestite svoje daske za rezanje u sudoper ili posudu u koju će stati vodoravno. Pospite ih sodom bikarbonom – neka ih potpuno prekrije. Pomiješajte ocat i eterična ulja u staklenoj bočici, dobro protresite te raspršite po daskama. Doći će do kemijske reakcije i pjenjenja. Ostavite smjesu da djeluje 30 minut i zatim isperite. Postupak ponovite i na drugoj strani daske. Za kraj, daske možete politi vrelom vodom kako biste bili sigurni da na njoj više nema nimalo bakterija ili mikroba.

Kao i kod prvog recepta, alkoholni ocat će vrlo lako rastvoriti masnoću i naslage koje su se u dasci nakupile. Eterično ulje čajevca širokog je djelovanja – antivirusno, antibakterijsko i protugljivično. Eterično ulje limuna će dodati svoja dezinfekcijska svojstva.

OSVJEŽITE PEĆNICU

Mnogima je čišćenje pećnice najomraženiji dio čišćenja kuhinje. Priznajmo si da je to nešto što najviše volimo odgađati. Svako novo korištenje ostavlja tragove i naslage koji se na visokoj temperaturi vole čvrsto primiti za pećnicu i ostati u njoj. Što duže odgađamo, to ih je teže ukloniti. Isprobajte ovaj jednostavni recept i uvjerite se da nije tako teško:

Trebat će vam sljedeće:

  • soda bikarbona
  • voda
  • sredstvo za čišćenje daski iz gore navedenog recepta

U posudi napravite pastu od sode bikarbone i vode. Što se tiče omjera i gustoće, nema strogog pravila. Ulijevajte vodu u 5 do 6 žlica sode bikarbone dok smjesa ne postane dovoljno gusta i počne prianjati uz stijenke pećnice, a na otpadati ili curiti s njih. Testirajte dok ne nađete omjer koji vam najbolje odgovara. Napravite onoliko paste koliko vam treba da prekrijete sve dijelove pećnice koje želite očistiti. Zatim svoje prirodno sredstvo raspršite po svim dijelovima na koje ste nanijeli pastu i pričekajte 30 minuta. Nakon toga mrlje jednostavno prebrišite. Ponovite postupak još jednom ako je potrebno.

KUHINJA JE ČISTA, NO ŠTO JE S ČISTOM HRANOM?

Vratimo se na početak. Osim što smo ono što jedemo i ono gdje kuhamo – jesmo li zdravi, živimo li prirodno i održivo samo zbog toga što je kuhinja u kojoj pripremamo hranu odriješena štetnih kemikalija? Nažalost, nije tako jednostavno. Nakon kuhanja obično slijedi jedenje, tko bi rekao. Slijedi pitanje: što točno jedemo? No to je tema za neku drugu priliku. Za početak, dovoljan je čist i prirodan početak.

Leave a comment

HRK
Hrvatski
Hrvatska (HRK kn)
Hrvatski