Idi na glavni sadržaj

VODIČ ZA POČETNIKE PREMA ODRŽIVOM STILU ŽIVOTA

Vremena se mijenjaju, jedna je od najčešćih rečenica koju slušam godinama, gotovo parola. I dok je mlađa ja kolutala očima na parole i poslovice, na pragu četrdesete uviđam sramežljivo da nisu bez razloga himna iskustvu svake generacije. Posljednjih godina svi smo svjedoci beskompromisne prirode vremena, pandemija je donijela goleme promjene svima, prisiljeni smo na novo ruho svijeta bez pripreme i priručnika za primjenu. I dok sa zebnjom čekamo vijesti o novim sojevima ili ponovnom lockdownu, mnogi se okreću prirodi, zdravijem stilu života, kvalitetnijim i etičnijim izborima pri kupovini, izboru namirnica, i općenito pomnijem (mindful) načinu. Ostali bi htjeli, ali se borba oko odluke uglavnom svodi na gdje i kako početi.

Svaki početak je izazov jer podrazumijeva novo, promjenu, izlazak iz zone komfora. Većina nas ima ustaljene rutine, kupovne i prehrambene navike i dok načelno recikliramo, kupujemo kod malih poduzetnika i mislimo da marimo za okoliš, klimatske promjene i doista želimo najbolju verziju sebe - radikalne promjene traže puno vremena, energije i novca koje nažalost nemamo.

Teško je i iziskuje vrijeme razmotriti svaki kut i čimbenik djelovanja i njihova sudaranja koja utječu na to nazivamo li nešto etičkim ili održivim, ali može se! Prioriteti, odzvanjaju mi u glavi sve roditeljske lekcije redom, s naglaskom na prioritetima. Ono što nam je važno i od čega ne odstupamo; briga za ljudska i životinjska prava, nulti otpad, karbonski otisak, netoksičnost, samoodrživa moda, eko i bio uzgoj.

Razmislite o stvarima koje najviše koristite ili konzumirate, a zatim razmislite o njihovoj zamjeni alternativom za višekratnu ili ekološku uporabu.

Minimalizam

Ne rješavajte se svega samo zato što je minimalizam u trendu. U mojoj glavi stanuje sedamnaest osoba od koji je jedna samuraj, druga plesačica flamenka, treća zlatno doba Pariza i sve te osobe žele svoj red i imaju svoje cipele. Dakle, za početak napravite popis svega što vam je potrebno, što volite i želite zadržati (one užasne štikle s druge godine faksa ili tigrastu bundicu koja je ofucana ali puna uspomena) i kako ne bi bacili stvari koje bi vam mogle biti korisne. Svjesno donirajte i pokušajte organizirati dvorišnu zamjenu ili prodaju s prijateljicama, pritom se dobro zabavite prisjećajući se i donirajte prihod u humanitarne svrhe.

Ne pokušavajte sve odjednom, i s radikalnom dijetom se kreće od ponedjeljka. Podijelite svoj dom na različite dijelove i pozabavite se jednim odjeljkom mjesečno, tjedno ili kako vam odgovara. Dobra organizacije je najbolja prijateljica uspjeha i samim time promjena načina života može postati trajnija i ostvariva dugoročno.

Uložite u košare, vreće za pohranu i skladištenje i rasporedite sve da ima svoje mjesto dugoročno. Često smo pod stresom jer su stvari posvuda i ništa ne možemo naći kad treba. (Sve mi je uvijek složeno i kompulzivno na svom mjestu, iako još nisam minimalist, ali nikad ne mogu naći iglu ili pribadaču kad mi treba). Odgovarajuće mjesto za pohranu izvan vidokruga definitivno će pomoći u aspektu mentalnog zdravlja u smjeru postizanja minimalizma. ili pronalaska pribadače.

Kad želite kupiti nešto novo, izbjegavajte impulzivnu kupnju. Ako vidite nešto što želite, razmislite o tome neko vrijeme. Ako to ipak želite tjedan ili dva kasnije, to je vrlo različito od impulzivne kupnje sad i odmah.

Uložite u takozvanu Kapsula garderobu, komade koji se mogu miješati i slagati ili nositi na različite načine. Na taj način imate jednu stvar, koja može biti glavni dio trideset različitih odjevnih kombinacija.

Minimalizam izgleda drukčije svakome. Ja silno želim biti minimalist i gotovo svakodnevno si postavljam pitanje ‘mogu li ovo posjedovati i još uvijek biti minimalist?’ U krivu sam jer minimalizam djeluje na principu posjedovanja onoga što dodaje vrijednost vašem životu. Nikako o posjedovanju što je manje moguće ili oponašanju estetike. Ako imate hobi, dijete ili kućnog ljubimca i nered i gomila stvari je neodvojiv dio vašeg bića, i to je u redu jer vas te stvari čine sretnima. Radije slušajte sebe i ono što vam izaziva ugodu umjesto da pokušavate nešto na silu ili učiniti svoj život sličnim tuđem.

Ljudska prava, moda i održivost

Zaboravite high street trgovine. Kompanije uglavnom informacije o proizvodnji skrivaju ili ne vole objavljivati, a istina i da one sa strogim propisima uglavnom ne mogu ispravno nadzirati sve svoje procese proizvodnje. Zapitate li se ikad tko vam proizvodi odjeću koju kupujete i volite, i bi li je voljeli i dalje da znate da je rezultat eksploatacije djece, ropskog rada za minorne plaće ili sumnjivog porijekla?

Počnite kupovati iz druge ruke, bilo da se radi o dobrotvornim trgovinama, vintage trgovinama, eBayu, ili odjeći od recikliranih materijala. Na ovaj način sudjelujete u kružnom gospodarstvu i pomažete produžiti život odjeće koja već postoji.

Pokušajte promijeniti svoju perspektivu. Da, etička moda je skuplja, ali ima više smisla jer su svi u opskrbnom lancu uredno plaćeni, dok brza moda nalaže mnogo veće naknade na odjeću čija je cijena izrade zanemariva, koju plaćate samo vi. Informirajte se koji brendovi promiču i prakticiraju etičku i samoodrživu proizvodnju. Možete pronaći mnogo malih poduzetnika koji oglašavaju na Etsyju ili eBayu, ili lokalno.

Osim kupovine, tražite organske i prirodne materijale poput organskog pamuka, konoplje i lana. Zagađenje uzrokovano proizvodnjom umjetnih materijala je začaran krug i stvara jojo učinak koji će opet negdje i nekome naštetiti, jer problemi uzrokovani zagađenjem mnogo više i brže nanose štetu siromašnim zemljama.

 

Briga za okoliš

Koristite menstrualne čašice ili platnene uloške za višekratnu upotrebu umjesto tampona i uložaka. Ili čak donje rublje od posebnih tkanina samo za ciklus, i nije nimalo grozno kako zvuči. Dajte priliku bocama za višekratnu upotrebu umjesto plastičnih boca, ima ih svih boja i oblika.

Jednokratne britvice zamijenite onima od nehrđajućeg čelika, jednokratne šalice za kavu zamijenite putnom/prenosivom šalicom. Skupi i mekani higijenski papir i kuhinjske papirnate ubruse zamijenite bambusovim ili recikliranim, plastičnu četkicu za zube/četku za kosu/četke za šminkanje u sve to ali bio razgradivog materijala. Papirnate, platnene ili pletene košare umjesto plastičnih vrećica, kava i čaj iz plastičnih ambalaža u one bio razgradivih, voštani omot umjesto alu-folije i celofana, staklene ili posude od nehrđajućeg čelika za čuvanje hrane umjesto plastičnih. Za njegu kose probajte stiješnjeni šampon ili prirodni sapun umjesto plastičnog pakiranja. Prebacite se na prenosivi pribor za višekratnu uporabu umjesto plastičnog pribora za jelo, nosite svoju inačicu slamke od nehrđajućeg čelika ili kartona umjesto plastične, kupujte biorazgradive futrole za telefone, kompostirajte ostatke hrane, pripremite obroke unaprijed kako biste izbjegli rasipanje i posljedično bacanje hrane.

Prljavu odjeću i pokvarenu elektroniku pošaljite na recikliranje tekstila i elektronike, nemojte ih samo odlagati u kantu.

Kupujte odjeću od brendova koje koriste reciklirane materijale i tkanine za izradu. Napravite svoju kremu, melem, antiperspirant, sredstvo za čišćenje (nulti otpad ide ruku pod ruku s minimalizmom). Antiperspirant, ulje za lice i maslac za tijelo već godinama kupujem na Etsyju.

Kupujte ili napravite svijeće od sojinog voska, pogotovo ako ste roditelj, ne samo da su zdravije i dobre za okoliš, nego mirišu božanstveno i ugrijanu svijeću možete koristiti kao losion za ruke ili tijelo.

Ne kupujte hrpu novih spremnika samo zbog estetike. Počnite štedjeti staklenke i posude koje ionako možda imate, a ono što nemate kupite, ako baš morate.

Ugljični otisak

Držite novac u bankama koje ne ulaže u industriju fosilnih goriva, prodaju oružja i privatne zatvore.

Gdje god možete koristite proizvođače obnovljive energije.

Smanjite unos mesa i mliječnih proizvoda. Čak i ako niste zabrinuti za dobrobit životinja, stočarska poljoprivreda je veliki zagađivač, pa je smanjenje konzumacije jednostavan način za smanjenje vašeg ugljičnog otiska.

Pokušajte kupovati lokalne i sezonske namirnice. Tražite proizvode koji su uzgojeni lokalno i nisu putovali daleko da dođu do vas.

Pokušajte se više voziti javnim prijevozom ili voziti bicikl umjesto automobila.

Dok već radite na tonusu nogu, istražujte više lokalno, zašto ne uskočiti u vlak umjesto u avion, i svakako izbjegavajte krstarenja. Dok na reklamama izgledaju divno, otrov su za svijet u kojem živimo.

Pokušajte kupovati odjeću domaće proizvodnje. Gomila je sjajnih brendova koji proizvode u Europi, pa pokušajte pronaći neke etičke tvrtke koje su vam domaće ili su vam barem blizu.

Smanjenje zagađenja

Ne koristite tradicionalna kemijska sredstva za čišćenje, potražite bio čistionicu. Zamijenite proizvode za čišćenje prirodnim opcijama ili ih napravite sami. Koristite prirodne, organske šampone, sapune i suhe šampone. Potražite netoksične, organske proizvode za ljepotu i šminku (ili ih napravite sami).

Koristite prirodne deterdžente, prašak za perilicu rublja i sapun za posuđe. Ako želite izbjeći fluor, gomila je pasti za zube bez fluora. Kupujte odjeću i tkanine organskih materijala obojenih netoksičnim, na bazi vode ili biljnim bojama. Tražite organske proizvode ili proizvode lokalnih uzgajivača koliko god to možete.

Na kraju, svijet u kojem živimo je neodvojiv dio nas i mi njega i mjesto gdje ostavljamo svoje naslijeđe, djecu, trag. Tretirajmo to mjesto kao mjesto štovanja jer je ono jedini dom koji imamo I svi možemo doprinijeti očuvanju tog doma ako se malo potrudimo.

Autorica: Sandra Stanić

Tvoja košarica

Tvoja košarica je trenutno prazna.
Klikni ovdje za nastavak kupovine.
Zahvaljujemo na javljanju! Odgovor ćeš dobiti u kratkom roku. Zahvaljujemo na prijavi! Zahvaljujemo! Obavijestit ćemo te kad postane dostupno! Maksimalan broj proizvoda je već dodan. Preostao je još samo 1 proizvod koji se može dodati u košaricu. Ostalo je još samo [num_items] proizvoda za dodavanje u košaricu
hrvatski